Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zápis ze shromáždění ze dne 14. 9. 2022

a. Zahájení – přivítání, seznámení přítomných s programem

b. Počet přítomných: 20

c. Počet v zastoupení na základě plné moci: 13

d. Počet celkem přítomných: 33 (55 %)

e. Celkem bytových jednotek: 60 (100 %)

f. Počet celkem přítomných v podílu: 17 712 (54,3 %)

g. Celkem podílu bytových jednotek: 32 648 (100 %)

 

Program odsouhlasen, zápis provedla: Alena Fischerová

 

1. Schválení účetní uzávěrky za rok 2021

- stav účtu ke konci roku 2021: 1 333 891 Kč

- stav účtu k 6/2022: 1 402 204 Kč

Pro: 33, proti: 0, zdrželi se: 0, výsledek – SCHVÁLENO
 

2. Pronájem pozemku SVJ k soukromým účelům

Pronájem pozemku z boku domu (betonový plácek z ulice Nad Vodovodem) k umístění plechové garáže na motorky.

Pro: 14, proti: 8, zdrželi se: 11, výsledek – NESCHVÁLENO
 

3. Pronájem balkónů v chodbách SVJ

Jedná se o pronájem prostředních, tzv. společných, balkónů, které nejsou plně využívané. Z reakcí nájemníků víme, že není jasné, kdo je může využívat. Balkony v mezipatrech jsou společným majetek SVJ a v minulosti byly minimálně využívány byty, které nemají vlastní balkón.

Měsíční úplata navrhovaná za „symbolickou cenu“ cca 20-30 Kč za 1 m2 (velikost balkónu necelé 2 m2). Po uzavření smlouvy a zaplacení sjednané částky na účet SVJ (platba např. 2x do roka nebo 1x do roka) bude balkón osazen unikátním zámkem a přístup k němu bude mít pouze daný uživatel. Konkrétní pravidla a ceny jsou ještě v řešení, podrobnosti bude Výbor SVJ po jejich finalizaci komunikovat.

Pro: 27, proti: 2, zdrželi se: 4, výsledek – SCHVÁLENO
 

4. Uložení inženýrských sítí v objektu

Společnost Losky.cz kontaktovala v červnu 2022 Výbor SVJ s nabídkou uložení inženýrských sítí v objektu našeho domu. Jedná se o celorepublikový projekt digitalizace (www.zrychlujemecesko.cz). V Malešicích se budou provádět výkopové práce s cílem realizace páteřních pasivních optických tras. Jedná se o nejmodernější technologii FTTH (na minimálně 40 let +). Je to v podstatě technologická náhrada za staré metalické sítě, které již v domě máme a jsou, dle sdělení, na své maximální kapacitě využití, v budoucnu budou stávající sítě nedostačující. V republice jsou 3 velcí investoři kteří tuto síť budou budovat. V Malešicích tuto síť buduje T-mobile a CETIN (o2). Obyvatelům domu přinese v budoucnu větší výběr služeb a cen od různých poskytovatelů.

Na tuto síť se bude možné připojit například za 5-10 let. Do budoucna bude standardem, že lidé budou mít další médium do domácnosti, tak jako je elektřina či plyn, bude další optika, technologie FTTH, vlákno až do bytu. Přes optickou síť budou napájeny 5G sítě, úspory energií, chytré domácnosti atd. Dalším benefitem by měla být konkurence nabízených služeb v domě, která snižuje cenu koncovým uživatelům telekomunikačních služeb.

Projekt je bez investiční akce a k ničemu SVJ Skřivanská nezavazuje. Navržená Smlouva o uložení inženýrských sítí již byla konzultována právním odd. BD Pragostav. Základní smlouva požaduje uložení technologie bezplatně. S tímto bodem Výbor nesouhlasí a je v jednání ohledně jednorázové úplaty, která bývá cca 30 000 Kč.

Na základě diskuse přítomných členů Shromáždění To joje částka nedostačující.

Tento bod nebyl předmětem hlasování.

Shromáždění se dohodlo ponechat projekt otevřen s tím, že s navrhovatelem Losky.cz budeme jednat o případné vyšší částce za umístění potřebné technologie v domě. (Následný rozvod kabelů v domě by byl řešen lištami, bližší informace u předsedy Výboru pana Martina Freunda).

5. Rekonstrukce přístupu u zadních vchodů

Čekáme na zpracování projektu, který bude zahrnovat přístupové chodníky, zázemí před dveřmi a čistící zónu, vč. prostoru prádelních šňůr.

6. Využití pozemku SVJ u zadních vchodů (prádelní šňůry)

Na schůzi se diskutovalo o případném využití pozemku za domem, kde se nacházejí

prádelní šňůry pro sušení prádla. Při zadávání projektu rekonstrukce zadní přístupové cesty je počítáno i s opravou tohoto prostoru. Vyzýváme tímto všechny majitele bytových jednotek, popř. nájemníky, aby se zamysleli nad tím, jak tento pozemek co nejlépe využít ku prospěchu všech obyvatel domu.

Níže zasíláme návrhy, které na schůzi SVJ zazněly: a) zachovat i nadále možnost sušení prádla (není moc využíváno); b) plochu zatravnit (splyne s okolním pozemkem MÚ P10); c) vybudovat relaxační zóny (posezení na sousedská setkání, cvičební pomůcky s nutností oplocení, aby nedocházelo ke shlukování se omladiny a jiných nežádoucích skupin pod okny obyvatel našeho domu); d) umístění rozměrných květníků a osazení sezónní květenou (s ohledem na nedostatek slunce).

Nápady, návrhy, poznámky, jak prostor využít, pište na e-mail: svj.skrivanska@seznam.cz

7. Úkoly pro výbor SVJ:

- Prověření možnosti zamykat popelnice v ulici Skřivanská.
- Poptat možnost umístění solárních panelů na střechu našeho domu a následné využití solárního tepla (např. ohřev vody atp.). Využít nabídku zdarma nabízenou MŽP.
- Prověřit nefunkčnost domácího telefonu ve vchodě 459 (dlouhodobě píská a nelze se spojit – člověk venku u vchodu s bytem).
- Nahlášení poškozené fasády od klovajících ptáků bude opravováno při větší údržbě pláště domu (nyní evidována jen 1 díra), a to z ekonomického důvodu – výškové práce jsou velmi nákladné.

8. Závěr:

Důrazně žádáme obyvatelé domu, aby kontrolovali dovření hlavních i zadních dveří a nenechávali je otevřené (např. když jdou s odpadky), zbytečně tím zvyšujete riziko nežádoucích návštěv a případné krádeže vašeho majetku.

Zapsala: Alena Fischerová

Ověřili: M. Freund, G. Kašparová